-
Ζήστε τη στιγμή του αρραβώνα – χαρείτε και απολαύστε το μαζί.
-
Μοιραστείτε τα νέα με τους κοντινούς σας ανθρώπους (γονείς, αδέρφια, κολλητούς).
-
Κάντε επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα στα social media ή με έντυπες κάρτες.
-
Ασφαλίστε το δαχτυλίδι αρραβώνων (αν υπάρχει).
-
Συζητήστε και οραματιστείτε τον τύπο γάμου που θέλετε.
-
Δημιουργήστε moodboards και συλλογή έμπνευσης (Pinterest, Instagram κλπ).
-
Θέστε έναν αρχικό προϋπολογισμό – ποιος συμμετέχει και ποιο είναι το όριο.
-
Φτιάξτε μια πρόχειρη λίστα καλεσμένων.
-
Αποφασίστε αν θέλετε να συνεργαστείτε με wedding planner.
-
Ξεκινήστε την αναζήτηση και επισκέψεις σε πιθανά wedding venues.
-
Κλείστε την ημερομηνία του γάμου με βάση τον χώρο και τη διαθεσιμότητα.
-
Οργανώστε ένα πάρτι αρραβώνων με φίλους και οικογένεια.
-
Δημιουργήστε λίστα και αρχίστε να κλείνετε vendors (φωτογράφος, catering κλπ).
-
Στείλτε save-the-date στους καλεσμένους, ειδικά αν είναι destination wedding.
-
Φροντίστε να μείνετε ενωμένοι ως ζευγάρι μέσα στη διαδικασία οργάνωσης.
Ο αρραβώνας είναι μία από τις πιο μαγικές στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού. Ένα «ναι» που κρύβει ενθουσιασμό, όνειρα και... ένα σωρό ερωτήσεις για το μέλλον. Πριν όμως μπείτε με φόρα στον κυκλώνα της οργάνωσης, πάρτε μια ανάσα. Ο σωστός προγραμματισμός ξεκινά με ηρεμία, χαμόγελο και κάποια βασικά βήματα που θα σας καθοδηγήσουν.
1. Ζήστε τη στιγμή
Πριν ξεκινήσετε να σκέφτεστε προσκλητήρια και λουλούδια, απολαύστε τη στιγμή. Είναι η αρχή της κοινής σας πορείας και αξίζει να της δώσετε τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται. Περάστε χρόνο μαζί, ανταλλάξτε σκέψεις, γελάστε και ονειρευτείτε.
2. Μοιραστείτε τα νέα με τους αγαπημένους σας
Οι γονείς, τα αδέρφια και οι κοντινοί φίλοι σας θα χαρούν να το ακούσουν πρώτοι από εσάς. Αν γίνεται, πείτε το δια ζώσης. Αν όχι, ένα βιντεοκλήση είναι πολύ πιο ζεστή από ένα απλό μήνυμα.
3. Ανακοινώστε το επίσημα
Μετά την "ιδιωτική" ανακοίνωση, ανεβάστε μια φωτογραφία ή βίντεο στα social media ή στείλτε ένα email με λίγες γραμμές και μία ωραία φωτογραφία σε εκείνους που δεν βλέπετε συχνά. Μπορείτε ακόμη και να στείλετε μία έντυπη ανακοίνωση για τους πιο παραδοσιακούς συγγενείς σας.
4. Ασφαλίστε το δαχτυλίδι
Αν έχετε δαχτυλίδι αρραβώνων, σκεφτείτε να το ασφαλίσετε. Είναι μια μικρή διαδικασία που προστατεύει κάτι πολύτιμο—τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά.
5. Οραματιστείτε τον γάμο σας
Συζητήστε με τον/την σύντροφό σας τι γάμο φαντάζεστε. Θέλετε κάτι ρομαντικό και μικρό ή κάτι εντυπωσιακό και λαμπερό; Πόσοι καλεσμένοι είναι σημαντικοί για εσάς; Θέλετε destination wedding ή κάτι πιο παραδοσιακό; Αυτά τα ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να χτίσετε το πλάνο σας σωστά από την αρχή.
6. Δημιουργήστε έναν πίνακα έμπνευσης
Ξεκινήστε να αποθηκεύετε εικόνες, ιδέες και χρώματα που σας εμπνέουν. Pinterest, Instagram, moodboards—ό,τι σας εκφράζει. Μην περιορίζεστε μόνο σε γάμους. Ίσως ένα ταξίδι, ένα αγαπημένο εστιατόριο ή το στιλ του σπιτιού σας να κρύβει το concept του γάμου σας.
7. Θέστε έναν προϋπολογισμό
Αποφασίστε πόσα μπορείτε και θέλετε να ξοδέψετε. Ποιος θα συμβάλει οικονομικά; Υπάρχει ευελιξία ή όχι; Όσο πιο ξεκάθαρα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, τόσο πιο ομαλά θα κυλήσει ο σχεδιασμός.
8. Φτιάξτε την πρώτη guest list
Ξεκινήστε πρόχειρα, γράφοντας τους "σίγουρους", τους "καλύτερα να είναι" και τους "ίσως". Αυτό θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε το μέγεθος του γάμου και να επιλέξετε κατάλληλους χώρους.
9. Επιλέξτε αν θα συνεργαστείτε με planner
Ένας wedding planner μπορεί να σας γλιτώσει από άγχος, υπερβολικά κόστη και κακές επιλογές. Αν σκοπεύετε να συνεργαστείτε με κάποιον, κάντε την αναζήτηση νωρίς. Η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία είναι το παν σε αυτή τη συνεργασία.
10. Ξεκινήστε να βλέπετε χώρους
Ο χώρος του γάμου θα καθορίσει την ημερομηνία και το στυλ της ημέρας. Αναζητήστε venues με βάση τον αριθμό καλεσμένων, το budget και την εποχή που προτιμάτε.
Tip: Μην κλείσετε χώρο χωρίς να έχετε κάνει πρώτα έναν γύρο επικοινωνίας με planner ή vendors. Πολλές φορές η διαθεσιμότητα κάποιου μπορεί να κρίνει και την τελική επιλογή!
11. Κλείστε την ημερομηνία
Αφού βρείτε το ιδανικό venue, επιλέξτε ημερομηνία. Οι γάμοι σε περιόδους αιχμής (π.χ. καλοκαίρι ή Σεπτέμβρης) πρέπει να κλείνονται νωρίς.
12. Οργανώστε ένα πάρτι αρραβώνων
Δεν χρειάζεται να είναι επίσημο ή μεγάλο. Ένα χαλαρό gathering με φίλους ή οικογένεια μπορεί να γίνει 2-3 μήνες μετά τον αρραβώνα και σίγουρα πριν μπείτε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας.
13. Αρχίστε να ψάχνετε vendors
Μετά την κράτηση του χώρου, αρχίστε να φτιάχνετε λίστα με φωτογράφους, DJs, catering, μπομπονιέρες και όλα όσα χρειάζεστε. Συγκρίνετε τιμές, αισθητική και διαθεσιμότητα.
14. Στείλτε τα save-the-date
Αν ο γάμος σας είναι μακριά ή σε άλλη πόλη/χώρα, φροντίστε να ενημερώσετε έγκαιρα τους καλεσμένους. Τα save-the-date αποστέλλονται 6-9 μήνες πριν τον γάμο.
15. Μείνετε ενωμένοι
Ο προγραμματισμός του γάμου είναι μια περίοδος γεμάτη αποφάσεις. Να θυμάστε ότι είστε ομάδα. Συζητήστε, γελάστε, πείτε "όχι" όταν νιώθετε πίεση και δημιουργήστε ένα κοινό όραμα για την ημέρα σας.