Ο σχεδιασμός της λίστας καλεσμένων ενός γάμου είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια της προετοιμασίας. Όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι ο γάμος σας, σίγουρα θα χρειαστεί να πείτε σε κάποιους ανθρώπους – ίσως και πολύ κοντινούς – ότι δεν θα είναι στη λίστα καλεσμένων. Και αυτό, για πολλούς, είναι δυσκολότερο κι από την επιλογή νυφικού.
Αν νιώθετε άβολα ή έχετε ήδη αναβάλει αυτή τη συζήτηση με φίλους, ξαδέρφια, ή συναδέλφους, να θυμάστε: είναι απόλυτα εντάξει να μην καλέσετε τους πάντες. Το ζήτημα είναι πώς θα το επικοινωνήσετε – και αυτό θα δούμε παρακάτω.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το πεις;
Πολλοί άνθρωποι περιμένουν – ή και θεωρούν δεδομένο – ότι θα λάβουν πρόσκληση. Μπορεί να είχατε παλιότερα στενή σχέση, μπορεί να ήσασταν μαζί στο πανεπιστήμιο ή απλά να σας έχουν δει να οργανώνετε τον γάμο σου στα social. Όμως ο γάμος δεν είναι πάρτι γενεθλίων. Είναι μια πολύ προσωπική στιγμή που έχει περιορισμούς σε χωρητικότητα, budget και... συναισθήματα.
Όλοι οι μελλόνυμφοι έχουν βρεθεί σε αυτό το δίλημμα. Είναι ανθρώπινο να μη νιώθεις άνετα, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση, μπορείς να αποφύγεις τις παρεξηγήσεις.
Πότε πρέπει να το πεις
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε εγκαίρως – πριν σταλούν οι προσκλήσεις ή πριν διαρρεύσουν πληροφορίες για τον γάμο online. Μην αφήσετε κάποιον να δει story με προσκλήσεις και να καταλάβει ότι έμεινε “εκτός”.
Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει προσωπικά. Όχι με μήνυμα, όχι με mail – και σίγουρα όχι δημόσια. Ένα τηλεφώνημα ή μια σύντομη συνάντηση δείχνει σεβασμό και ωριμότητα.
Πώς να το πεις με ευγένεια
Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δείτε μερικές έτοιμες διατυπώσεις που μπορείτε να προσαρμόσετε:
1. Για κάποιον κοντινό σας φίλο:
«Σε αγαπάμε πολύ και θα θέλαμε να σε έχουμε μαζί μας. Δυστυχώς, όμως, ο γάμος μας θα είναι πολύ μικρός και αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε δραστικά τη λίστα. Ελπίζουμε να το καταλάβεις και θα χαρούμε πολύ να το γιορτάσουμε μαζί σου άλλη μέρα, πιο χαλαρά.»
2. Για κάποιον που το περιμένει αλλά δεν είναι τόσο κοντινός:
«Θα θέλαμε πολύ να καλέσουμε όλο τον κόσμο που αγαπάμε, αλλά ο χώρος και το budget μας δεν μας το επιτρέπουν. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε πολύ δύσκολες επιλογές. Ελπίζουμε να μην το πάρεις προσωπικά – δεν έχει να κάνει με το πώς αισθανόμαστε για σένα.»
3. Για συναδέλφους ή άτομα από κοινές παρέες:
«Μας ρωτάνε αρκετοί αν είναι καλεσμένοι και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ο γάμος θα είναι μικρός και οικογενειακός, οπότε δεν καλέσαμε συναδέλφους ή φίλους από μεγαλύτερες παρέες. Δεν σημαίνει ότι δεν σας σκεφτόμαστε – απλά αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε τα πράγματα πιο περιορισμένα.»
Πώς να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις
-
Μιλήστε πριν γίνει δημόσιο το event
-
Δείξτε κατανόηση, αλλά μην απολογείστε υπερβολικά
-
Δώστε εναλλακτική πρόταση: π.χ. «να βρεθούμε για ποτό μετά τον γάμο» ή «να κάνουμε ένα brunch τις επόμενες μέρες»
Μπορεί να στεναχωρηθεί, και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε άμυνα. Ένα «Σε καταλαβαίνω απόλυτα» αρκεί.
Τι να μην πείτε ποτέ:
«Δεν σε καλέσαμε γιατί δεν είχαμε χώρο.» (Αν έχετε καλέσει κοινές γνωστές/γνωστούς)
«Είναι απόφαση της πεθεράς μου/της οικογένειας του άλλου.»
«Θα σε καλούσα, αλλά το άλλο μου ταίρι δεν ήθελε.»
«Αν ακυρώσει κάποιος, θα σε βάλουμε στη λίστα.»
Αυτά δείχνουν έλλειψη ευθύνης και δημιουργούν περισσότερη απογοήτευση.
Το να πεις σε κάποιον ότι δεν είναι καλεσμένος στον γάμο σου δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο. Και μπορεί να γίνει με ευγένεια, σεβασμό και ειλικρίνεια. Θυμήσου: ο γάμος σου είναι δικός σου. Δεν χρειάζεται να απολογηθείς για τις επιλογές σου — αρκεί να τις επικοινωνήσεις με αγάπη και ενσυναίσθηση.
Αν σχεδιάζεις μικρό γάμο ή αν χρειάζεσαι βοήθεια για να διαχειριστείς παρόμοιες λεπτομέρειες με διακριτικότητα, είμαστε εδώ για να σε στηρίξουμε!