Μόλις έλαβες πρόσκληση για γάμο και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι δεν είναι ούτε το φαγητό, ούτε το τραπέζι… αλλά το τι θα φορέσεις! Αν σου φαίνεται γνώριμο αυτό το άγχος, μην ανησυχείς — είσαι σε πολύ καλή παρέα. Το τι θα φορέσει ένας καλεσμένος σε γάμο δεν είναι πάντα απλό, ειδικά όταν υπάρχουν dress codes, ιδιαίτερες εποχές ή πολιτιστικά στοιχεία.
Ας δούμε λοιπόν τι να φορέσεις σε έναν γάμο, για να δείχνεις εντυπωσιακός/ή και, φυσικά, απόλυτα ταιριαστός/ή στην περίσταση!
1. Σεβάσου το dress code
Το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης είναι να δεις αν το ζευγάρι έχει καθορίσει συγκεκριμένο dress code. Μπορεί να αναφέρεται στην πρόσκληση ή στην ιστοσελίδα του γάμου. Αν όχι, μπορείς άνετα να ρωτήσεις. Οι πιο συνηθισμένοι κώδικες είναι:
-
White tie (υπερβολικά επίσημο)
-
Black tie (επίσημο, με κοστούμι και τουαλέτα)
-
Formal ή semi-formal
-
Cocktail
-
Casual ή beach
2. Προσαρμόσου στην εποχή
Η εποχή παίζει μεγάλο ρόλο. Ένας καλοκαιρινός γάμος στην παραλία δεν έχει καμία σχέση με έναν χειμερινό γάμο σε αίθουσα δεξιώσεων. Επέλεξε τα χρώματα και τα υφάσματα ανάλογα με τον καιρό και την ατμόσφαιρα.
-
Καλοκαίρι: Ανάλαφρα υφάσματα (μουσελίνα, λινό), παστέλ ή φωτεινά χρώματα, maxi φορέματα ή κομψά jumpsuits.
-
Φθινόπωρο: Γήινες αποχρώσεις, πιο βαριά υφάσματα όπως σατέν, βελούδο ή μαλακό πλεκτό.
-
Χειμώνας: Βαθιά χρώματα (μπορντό, σμαραγδί), μακριά μανίκια, παλτό ή cape.
-
Άνοιξη: Φλοράλ, pastel, δαντέλα, midi φορέματα.
3. Λάβε υπόψη σου την τοποθεσία
Το μέρος του γάμου είναι καθοριστικό για το τι θα φορέσεις. Ένας γάμος σε νησί έχει άλλες απαιτήσεις από έναν σε κτήμα ή πολυτελές ξενοδοχείο.
-
Παραλία: Ανάλαφρα ρούχα, φλατ ή πέδιλα με χοντρό τακούνι (όχι stilettos στην άμμο!).
-
Κτήμα ή αγρός: Κομψά φορέματα με πρακτικά παπούτσια, αν είναι σε χώμα ή γκαζόν.
-
Ξενοδοχείο/αίθουσα: Επίσημο ένδυμα, κλασικό στυλ, γόβες ή loafers.
4. Προσοχή στις πολιτισμικές λεπτομέρειες
Αν πρόκειται για γάμο με έντονα θρησκευτικά ή πολιτισμικά στοιχεία (π.χ. ορθόδοξη εκκλησία, καθολική τελετή, ινδικός γάμος), φρόντισε να δείξεις σεβασμό. Καλύτερα να είσαι λίγο πιο σεμνός/ή παρά να κινδυνέψεις να προσβάλλεις κάποιον.
-
Απόφυγε πολύ αποκαλυπτικά ρούχα για την τελετή.
-
Αν υπάρχει προσευχή ή τελετουργία, προτίμησε μακριά φούστα, μανίκια και κάτι για να καλύψεις τους ώμους.
-
Αν δεν είσαι σίγουρος/η, ρώτησε το ζευγάρι τι είναι κατάλληλο.
5. Όχι λευκά!
Ο απαράβατος κανόνας: ΜΗ φοράς λευκά (εκτός αν το ζητήσει ρητά το ζευγάρι).
Αυτό περιλαμβάνει και αποχρώσεις όπως ιβουάρ ή σαμπανί. Ακόμα κι αν είναι απλό ή φλοράλ, αν η βάση του ρούχου είναι λευκή, καλύτερα να το αποφύγεις.
6. Δώσε σημασία στα αξεσουάρ
Τα σωστά αξεσουάρ απογειώνουν κάθε εμφάνιση. Από τα σκουλαρίκια και την τσάντα, μέχρι τη ζώνη και τα παπούτσια, κάθε λεπτομέρεια μετράει.
-
Οι γυναίκες μπορούν να «ανεβάσουν» ακόμα και το πιο απλό φόρεμα με ένα εντυπωσιακό ζευγάρι σκουλαρίκια ή μια μεταλλική clutch.
-
Οι άντρες μπορούν να δώσουν στυλ με ένα ιδιαίτερο ρολόι, ένα printed παπιγιόν ή ακόμα και τιράντες για πιο old-school look.
Και φυσικά: μην ξεχνάς να βάλεις άνετα παπούτσια, ειδικά αν σκοπεύεις να χορέψεις μέχρι το πρωί!
Το να είσαι καλεσμένος/η σε γάμο είναι χαρά — και η εμφάνισή σου είναι ένας τρόπος να τιμήσεις το ζευγάρι. Δεν χρειάζεται να αγχωθείς ή να ξοδέψεις υπερβολικά. Αρκεί να σεβαστείς την περίσταση, να προσέξεις τις λεπτομέρειες και να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου.
Γιατί όταν νιώθεις καλά, φαίνεται.